رسانه ديني در ايران
روند ديني شدن همه نهادها به تبع انقلاب اسلامي، ايده رسانه ديني يا ديني كردن رسانهها را نه در حرف، كه در عمل نيز مورد تأكيد قرار داده است. به بيان ديگر، ديني كردن يا ديني شدن رسانهها و امكان تحقق آن از پيشفرضهاي مسلم و خدشهناپذير قانونگذاران، بيشتر مديران و دستاندركاران رسانهها بوده است.
امام خميني قدسسره در تشريح نقش و رسالت اجتماعي رسانهها در بياني هنجاري ميفرمايند:
اهميت راديو و تلويزيون بيشتر از همه است، اين دستگاهها، دستگاههاي تربيتي است، بايد تمام اقشار ملت با اين دستگاهها تربيت بشوند، يك دانشگاه عمومي است … يعني دانشگاهي است كه در تمام سطح كشور گسترده است … بايد اين دستگاه، دستگاهي باشد كه بعد از چند سال تمام قشر ملت را روشن كند، تمام را مبارز بار بياورد، تمام را متفكر بار بياورد، تمام اينها را مستقل بار بياورد، آزادمنش بار بياورد … آنكه از همه خدمتها بالاتر است اين است كه نيروي انساني ما را رشد بدهد و اين به عهده مطبوعات است، مجلههاست، راديو و تلويزيون است، سينماهاست، تئاترهاست، اينها ميتوانند نيروي انساني ما را تقويت كنند و تربيت صحيح بكنند و خدمتشان ارزشمند باشد.1
اساسنامه سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران مصوب 27 مهر 1362 نيز در ماده 9 خود تأكيد ميكند:
هدف اصلي سازمان به عنوان يك دانشگاه عمومي نشر فرهنگ اسلامي، ايجاد محيط مساعد براي تزكيه و تعليم انسان و رشد فضايل اخلاقي و شتاب بخشيدن به حركت تكاملي انقلاب اسلامي در سراسر جهان ميباشد. اين هدفها در چارچوب برنامههاي ارشادي، آموزشي، خبري و تفريحي تأمين ميگردد.
قانون خطمشي كلي و اصول برنامههاي سازمان صدا و سيمايجمهورياسلاميايرانمصوب 17تير1361مجلس شوراي اسلامي، پس از اشاره به رسالتي كه در مقدّمه قانون اساسي براي رسانهها در نظر گرفته شده است، نتيجه ميگيرد: صداوسيمايجمهورياسلاميايرانميبايد … زمينه را براي رشد و شكوفايي استعدادها و باروري خلّاقيتهاي انسان تا مرز خليفهاللهي آماده نمايد. همين قانون پس از بيان اين اهداف بلند معنوي تأكيد ميكند:
رسالت ديگر اين رسانه پاسخگويي به نيازهاي تفريحي جامعه و بارور ساختن اوقات فراغت عمومي از طريق اجراي برنامههاي سالم و تفريحي است تا در سايه شادابي تن و روان، سلامت و آرامش فكري جامعه تأمين گردد.
اساسنامه سازمان همچنين در بخش اصول كلي نيز موادي را به اين مهم اختصاص داده است:
ماده 5: صداو سيما بايد به عنوان يك دانشگاه عمومي به گسترش آگاهي و رشد جامعه در زمينههاي گوناگون مكتبي، سياسي، اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و نظامي كمك نمايد.
ماده 21: بالا بردن سطح بينش اسلامي مردم و آشنا ساختن اقشار گوناگون جامعه با اصول، مباني و احكام اسلام به شيوههاي رسا و بدون ابهام.
ماده 22: تبليغ و اشاعه فرهنگ اصيل اسلامي با بهرهگيري از ديدگاههاي روحانيت آگاه، دانشمندان حوزههاي علميه و اسلامشناسان وارسته.
ماده 27: تلاش براي جايگزيني نظام ارزشي اسلام به جاي نظام ارزشي شرق و غرب و مبارزه با عوارض و آثار باقيمانده فرهنگ طاغوتي.
ماده 29: كوشش در ايجاد محيط مساعد براي تعالي انسان و رشد فضايل اخلاقي، تزكيه نفس و بسط معنويت در جامعه.
از اينرو، دينيسازي رسانهها نيز به تبع سياست كلي جامعهسازي از جمله آرمانها و اهداف بلندي است كه نظام و جامعه اسلامي بايد زمينههاي تحقق آن را فراهم ساخته و از آثار وجودي آن در زمينه تحقق آمال و منويات خويش بهرهبرداري نمايد.انتظارتحقق اين مهم نيز تلويحا موضع ابزاري بودن رسانه را تداعي و تقويت ميكند.2
1ـ معاونت پژوهشى مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خمينى، تعليم و تربيت از ديدگاه امام خمينى، 1378، ص 354ـ356.
2- http:www.iranculture. org.php.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط صدرارحامی در 1391/02/10 ساعت 12:12:14 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |
1391/02/11 @ 11:15:43 ق.ظ
الزهرا (س) نصر [عضو]
امام علی عليه السلام :
اَلذِّكْرُ يونِسُ اللُّبَّ وَ يُنيرُ الْقَلْبَ وَ يَسْتَنْزِلُ الرَّحْمَةَ؛
ياد خدا عقل را آرامش مى دهد، دل را روشن مى كند و رحمت او را فرود مىآورد.
غررالحكم، ح1858
1391/02/10 @ 12:27:36 ب.ظ
مدرسه علمیه الزهرا شهرستان قروه [عضو]
جالب بود
خسته نباشید