18 شعبان رحلت ابوالقاسم حسین بن روح نوبختی سومین نایب خاص امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف ( 326 ق)
سفیر سوّم امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف؛ ابوالقاسم حسین بن روح نوبختی
سوّمین نائب و سفیر خاص امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)، شیخ بزرگوار، حسین بن روح نوبختی است. او در زمان حیات سفیر دوّم، یکی از کارگزاران او بود و در چند سال آخر از سوی محمد بن عثمان در رأس شبکهی وکالت قرار گرفت و به عنوان واسطهی بین او و وکیلان دیگر به فعالیّت پرداخت. حسین بن روح در میان شیعیان بغداد از موقعیّت اجتماعی خوبی بهره مند بود و حتی نفوذ و احترام قابل ملاحظهای نزد مقامات بالای مملکتی داشت و دستگاه حکومت نیز نسبت به ایشان حساسیّتی نداشت.
وی در زمان حیات محمد بن عثمان، از ناحیهی مقدّسه به عنوان جانشین محمد و سوّمین نائب خاص حضرت منصوب شد و به وسیلهی محمد بن عثمان به خواص شیعیان و وکیلان امام(عج) معرّفی گردید.
ایشان مسئولیّت امر نیابت را در حدود سال 305 ه.ق در ماه جمادی الأولی، بعد از درگذشت محمد بن عثمان به عهده گرفت.
دلائل سفارت حسین بن روح نوبختی
1-ام کلثوم، دختر محمد بن عثمان میگوید: حسین بن روح سالهای طولانی وکیل محمد بن عثمان و ناظر بر املاک او بود، اسرار او را به رؤسای شیعه میرساند و از نزدیکان خاص وی بود. پدرم ماهیانه 30 دینار به عنوان حقوق به وی میداد. این مبلغ غیر از وجوهی بود که از وزراء و رؤسای شیعه ودیگران به علّت احترام و جلالتی که نزد آنها داشت به او میرسید. بدین جهت حسین بن روح درقلوب شیعیان جایگاه بزرگی پیدا کرد؛ زیرا آنها میدانستند که او از نزدیکان پدرم هست. مقدّمات وکلالت در زمان پدرم آماده شده تا آنکه پدرم به دستور حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف مأمور شد که او را به جانشینی خود معرّفی کند و در خصوص نیابت ایشان هیچگونه اختلاف و تردیدی پیش نیامد و من یک نفر از شیعیان را نمیشناسم که دربارهی وکالت او شک داشته باشد.( 1 )
2- از دیگر دلائل مهم بر وکالت جناب حسین بن روح نوبختی، توقیعاتی است که در زمینههای مختلف از جمله فقه بر ایشان عرضه شده است. توقعیاتی در زمینههای فقهی، جواب سؤالات شیعیان و لعن و نفرین امام مهدی به بعضی از کسانی که منحرف شدهاند مانند شلمغانی و..
3- از دیگر دلائل وکالت ایشان این است که در آغاز کار ، خادم ابوجعفر محمد بن عثمان نزد ایشان آمد و امانتهایی از قبیل عصا، کلید، صندوقچه ابوجعفر را به ایشان تحویل داد و گفت: ابوجعفر به من گفته است این اشیاء را پس از خاکسپاری به ابوالقاسم حسین بن روح بده. در این صندوقچه مهرها و خاتمهای امامان است.
وسرانجام ایشان که از سال 305 ه.ق تا سال 326 ه.ق به مدّت بیست و یک سال منصب سفارت از ناحیهی مقدسه را به عهده داشت در تاریخ 18 شعبان همین سال، چشم از جهان فرو بست. پیکر مطهر این سفیر گرامی در بغداد در سوق الشورجه به خاک سپرده شد و مقبرهاش زیارتگاه شیعیان گشت و مردم به زیارت ایشان تبرک میجویند.( 2 )
1 - الغیبه، شیخ طوسی، ص 372
2– علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج 51، ص 358
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط صدرارحامی در 1396/02/25 ساعت 12:25:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |