تمدن اسلامی
تمدن اسلامی چیست؟
ایا شناخت ان لازم است؟
ایا گسترش حوزه نفوذ ان بر ما واجب است؟
عوامل رشد و……………….؟
تمدن اسلامي يا آنچه بعضي به اشتباه تمدن عرب مينامند نامي است که به تمدن شرق همزمان با قرون وسطي اطلاق ميشود. تمدن اسلامي تمدن يک ملت يا نژاد خاص نيست بلکه مقصود، تمدن ملتهاي اسلامي است که عربها، ايرانيان، ترکها و ديگران را شامل مي شود،(1) که به وسيله دين رسمي يعني اسلام و زبان علمي و ادبي يعني عربي با يکديگر متحد شدند.(2) اين تمدن با هنر ايراني و رومي و ساير جوامع ترکيب گرديد و تمدني به نام تمدن اسلامي به وجود آورد.(3) اين تمدن به درجهاي از عظمت و کمال و پهناوري است که آگاهي از همه جنبههاي آن و احاطه بر همه انحاي آن کاري بس دشوار است. با پيدايش اسلام و انتشار سريع و گسترده آن در ميان اقوام و ملل و جلب و جذب فرهنگهاي گوناگون بشري بناي مستحکم و عظيمي از فرهنگ و تمدن انسان پايهگذاري شد که در ايجاد آن ملل و نژادهاي مختلفي سهيم بودند. اين ملل با ارزشها و ملاکهاي نوين اسلامي موفق به ايجاد تمدني شدند که بدان تمدن اسلامي گفته ميشود.
مطالعه در اطلس تاريخ اسلامي و چگونگي انتشار اسلام در جهان نشان مي دهد که : اسلام در طول چند قرن بر بيشتر سرزمينهاي آباد آن روز جهان مسلط شد و قسمت اعظم آسيا، آفريقا و قسمتي از اروپا را تحت سلطه و اقتدار خود درآورد.(4)
آندره ميکل در مورد محدوده جغرافيايي تمدن اسلامي مينويسد:
«يک جغرافيدان عرب در قرون وسطي، روزي تصميم ميگيرد که تعريف مناسبي از سرزمينهاي اسلامي در اطراف دو بيابان ارائه دهد. از اين رو سرزمينها را به دو منطقه ايالات عربي شامل عربستان و سوريه و ايالات غير عربي شامل ايران آن روز تقسيم ميکند. اين تعريف، عليرغم نارساييهاي آن يکي از تقسيمبنديهاي اساسي سرزمينهاي اسلامي است.»(5)
در مرکز از عراق، ايران، افغانستان و در شرق تا چين و هند امتداد داشت. از جانب شمال شرقي تا سمرقند و بخارا و خوارزم تا کوههاي يکي از فرغانه را شامل ميشد.(6)
اين مناطق با فرهنگ و دين مشترکي به هم وصل شده بودند و ساکنان آن خود را عضو تمدن واحد و وسيعي ميدانستند که مرکز روحاني و مذهبي آن مکه و مرکز فرهنگي و سياسياش بغداد بود.(7) اين تمدن بيش از همه تمدنها به علم و دانش اهميت داده و کهن ترين دانشگاههاي جهان را پديد آورده است و با تلفيق علوم گوناگون و افزودن برآنها ميراث عظيم و تکامل يافتهاي را تحويل بشريت داد. با اين اوصاف ميتوان گفت منظور از تمدن اسلامي مجموعه افکار، عقايد، علوم، هنرها و صنايع است که با الهام از آموزه هاي ديني توسط مسلمين پديد آمده است.
در مورد لزوم شناخت تمدن اسلامی و تلاش در گسترش آن باید عرض کنم:
بر هر یک از ما مسلمانان،لازم است تا نسبت به تمدنی که داشته ایم و روزگاری غربی ها و اروپاییان از تمدن ما استفاده می کرده اند،شناخت و آگاهی داشته باشیم و با توجه به عواملی که سبب انحطاط آن تمدن درخشان شده است،به احیای آن پرداخته و در گسترش و پیشرفت آن تلاش کنیم.
پی نوشتها:
1 - مجموعه مقالات اولين کنفرانس بين المللي فرهنگ و تمدن اسلامي، ص 191
2 - برررسي مختصر فرهنگ و تمدن اسلامي، و.و بار تولد، علي اکبر ديانت، تبريز: ابن سينا، ج اول 1337 ص 7.
3 - احمد تاج بخش، تاريخ تمدن و فرهنگ ايران از اسلام تا صفويه، شيراز: نويد شيراز ، ج اول 1381شمسي، ص 99.
4 - علل پيشرفت اسلام و انحطاط مسلمين، زين العابدين قرباني، بي جا، دفتر نشر فرهنگ اسلامي ج پنجم 1374، ص 18 .
5 - اسلام و تمدن اسلامي، آندره ميکل، ترجمه حسن فروغي ، تهران ، سمت ، ج اول ،1381 ، ج 1 ، صص 21-20
6 - علل پيشرفت اسلام و انحطاط مسلمين، ص 17
7 - همان منبع ، ص 16
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط صدرارحامی در 1390/06/13 ساعت 10:02:04 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |