چرا وقتي نام قائم برده مي شود، تمام قد مي ايستيم؟
يکي از اعمالي که در بين شيعيان مرسوم و معمول بوده است، اين است که چون نام «قائم» (عج) در جايي برده مي شود، اهل مجلس، بلند مي شوند.
اگر چه دليلي مسلم بر واجب بودن ايستادن در هنگام ذکر اين لفظ وجود نداد اما در اين حد مي توان گفت که اين امر در بين مردم، به عنوان يک عمل مستحب، ريشه اي مذهبي دارد و در حقيقت، اظهار ادب و احترام به آن امام عزيز است.
چنانکه نقل شده: حضور امام رضا (ع) در خراسان کلمه «قائم» ذکر شد، حضرت برخاست و دستش را بر سر نهاد و فرمود: «اللهم عجل فرجه و سهل مخرجه» خداوندا! بر فرجش شتاب کن، و راه ظهور و نهضتش را آسان گردان” 1و از روايتي چنين استفاده مي شود که اين رفتار در عصر امام صادق (ع) نيز معمول بوده است. از حضرت صادق (ع) سوال شد: علت قيام در موقع ذکر «قائم» چيست؟
حضرت فرمود: صاحب الامر غيبتي دارد بسيار طولاني، و از کثرت لطف و محبتي که به دوستانش دارد، هر کس وي را به لقب قائم - که مشعر است به دولت کريمه او، و اظهار تأثري است از غربت او - ياد کند، آن حضرت هم نظر لطفي به او خواهد نمود؛ و چون در اين حال، مورد توجه امام واقع مي شود سزاوار است از باب احترام به پا خيزد و از خدا تعجيل در فرجش را مسئلت نمايد.» 2.
البته مي توان گفت در بعضي شرايط واجب مي باشد. مثل اينکه اين لقب يا القاب ديگر حضرت در مجلس ياد شود، آنگاه همه اهل مجلس به احترام آن به پا خيزند. در اين حال اگر کسي از اهل مجلس بدون عذر از جاي خود برنخيزد، اين برنخاستن توهين و هتک حرمت آن حضرت خواهد بود، و بديهي است اين عمل حرام مي باشد.
منابع:
1- بحار الانوار، علامه مجلسي، ج 51، ص 30
2- الزام الناصب، شيخ حائري يزدي، ج 1، ص 271
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط صدرارحامی در 1391/05/09 ساعت 10:53:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |
1391/05/09 @ 11:10:42 ق.ظ
طاها [عضو]
در مقام زن ولی مردانگی قانون توست تا قیامت هر کجا مؤمن بوَد، ممنون توستبردباری، صبر، دینداری همه مرهون توست هر که از اسلام دارد بهرهای، مدیون توست
وفات حضرت خدیجه را به شما تسلیت می گویم
مطلبتون عالی بود موفق باشید
التماس دعای ظهور